Lege straten op Hemelvaartsdag

Geen hekken met spandoeken. Geen rijen dik publiek in de finishstraat. Geen wielrenners die voorbij razen. Het is stil in de Burgemeester van der Willigenstraat. Niets doet deze Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, denken aan de Ronde van Lekkerkerk. Door de coronamaatregelen is het wielerevenement afgelast. “Het is stil”, verzucht Bram Hofman, voorzitter van het wielercomité. “Natuurlijk balen wij als organisatie van de afgelasting, maar we hebben er ook alle begrip voor. De wielerronde is nu even bijzaak.”

Voor het eerst verreden in 1962 en het jaar erop eenmalig niet, werd de wielerronde vanaf 1964 onafgebroken jaarlijks georganiseerd. De MKZ-crisis waar veel organisaties in Nederland in 2001 last van hadden? “Dat speelde hier niet en dus was er gewoon een wielerronde. We hebben ieder jaar georganiseerd.” Tot nu dus. “Het is nooit eerder voorgekomen dat we het criterium af moesten lasten. Veel werk hadden we gelukkig nog niet hoeven doen. Het was begin maart al duidelijk dat het niet door kon gaan. Omdat we dit al jaren doen, staat het meeste natuurlijk al wel.”

Met temperaturen die rond de 27 graden uitkomen, was deze Hemelvaartsdag wel een ideale dag geweest voor de 58e editie van de Ronde van Lekkerkerk. Hofman: “Dat maakt het wel helemaal wrang. Het zal nu een rustige dag worden. Ik denk dat ik maar buiten voor het gemeentehuis ga zitten, haha. We gaan maar gewoon van het goede weer genieten. Veel anders kunnen we ook niet doen.”

In 2021 terug
En de 58e wielerronde? “Die komt er volgend jaar. We laten ons niet uit het veld slaan en gaan vol goede moed verder richting 2021. Het zal kijken zijn hoe de sponsoring verloopt na dit bijzondere jaar, maar de intentie is zeker om door te gaan op dezelfde manier. Met de vrouwen ook in de toekomst als hoofdprogramma. We hopen maar dat het allemaal weer wat normaler wordt.”