Winnaar Jos Koop: “De sfeer hier is ongekend!”

Jos Koop won afgelopen donderdag de Ronde van Lekkerkerk bij de elite mannen. Hij klopte de lokale favoriet Remco Schouten, in 2019 de laatste winnaar, in de massasprint. En dat na een razendsnelle koers, waarbij zeker wel geprobeerd werd om te ontsnappen, maar dat heel lastig bleek. Koop was na afloop blij met zijn overwinning, maar had bovenal heel erg genoten onderweg. “Ik heb hier al vaker gereden en kom hier ook altijd heel graag terug. Het is echt super. De sfeer hier is ongekend!”

Aan de massasprint ging een snelle wedstrijd vooraf, waarbij de snelheden meer dan eens boven de 50 kilometer per uur lagen. “Het was wel te merken dat het hard ging in de koers, want er kon niemand wegkomen”, keek Koop na afloop terug. “Het goede weer zorgde ervoor dat het een snelle koers was en dat maakt het heel lastig om weg te rijden. Op het asfalt rijden ze op kop van het peloton 55 kilometer per uur. Dan kun je wel nagaan hoe hard je moet rijden om daar nog bij weg te komen. En op de klinkerstrook is het ook niet gemakkelijk.”

Dat wil niet zeggen dat er geen renners in de aanval waren. Zo was er een tijd lang een kopgroepje van drie en leek Witten Anthonise zelfs even een succesvolle solo op te zetten. Toch kwam alles weer bij elkaar. Koop: “Het was wel weer een mooie koers. Er is ook zeker geprobeerd om weg te rijden, maar het is jammer dat het nooit langer duurde dan een paar ronden. Het liefste heb je dat er een kopgroep wegrijdt, want het is altijd wel een beetje een gestress in het peloton.”

De massasprint bleek onafwendbaar, al wilde Koop daar niet direct op rekenen. “Denken dat het een massasprint gaat worden is gevaarlijk. Je weet dat er altijd nog wat kan gebeuren, dat er iemand ontsnapt. Ergens ben je daar nog wel scherp op, maar toch probeer je je ook wel wat te sparen. Je moet zorgen dat je constant bij de eerste tien tot vijftien renners zit. Dat je mee kunt schuiven.”

Koop wist dat hij als eerste door de laatste bocht moest komen en slaagde daarin. Geen gemakkelijke opgave, want dat wisten de andere coureurs ook. Hij gaf Schouten met een machtige sprint het nakijken. “Ik weet dat Remco hartstikke goed is. Dat is niet alleen hier, ondanks dat hij hier als lokale renner extra graag wil winnen, dus hem moet je altijd goed in de gaten houden. Zo zijn er nog wel een paar. Als je zo iemand kan kloppen, mag je heel blij zijn.”

Foto: Stephan Tellier