Marianne Vos wint 60e Ronde van Lekkerkerk

De 60e editie van de Ronde van Lekkerkerk is gewonnen door Marianne Vos. Bij het ingaan van de slotronde reed de veelvoudig wereld- en olympisch kampioene weg bij medevluchter Anneke Dijkstra. Het duo zette het peloton op flinke achterstand. Clubrenster Vera Tieleman van het lokale MtD Women’s Elite Cycling Team ontsnapte in de slotfase nog uit de groep en maakte het podium compleet.

Een heel sterk startveld begon aan de koers en dat was te zien. Vanaf het vertrek lag het tempo ontzettend hoog. Toen hardrijdster Dijkstra haar aanval inzette wist Vos dat ze mee moest. Het duo werkte goed samen en bleef vooruit. Dat kwam zeker niet doordat het peloton stilstond, want onder het hoge tempo brak ook die groep in tweeën. Het gat dichten naar de koploopsters lukte echter niet meer.

Nadat het tweede deel van het peloton uit koers was genomen, naderden Vos en Dijkstra ook de achterkant van het peloton op de ruim anderhalf kilometer lange ronde. Daarop besloot Vos de sprint niet af te wachten. Met een splijtende demarrage verraste de Brabantse renster van Visma – Lease a Bike haar concurrente van het Volker Wessels Cycling Team. Zo kwam de top drie één voor één over de streep, waarna de overblijfselen van het peloton sprintten voor de vierde plaats.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het podium van de elite/belofte mannen

Vos ook de snelste in de tijdrit
Met haar zege in het criterium boekte Vos een dubbelslag. Voorafgaan aan die koers reden tien prominente rensters uit het deelnemersveld namelijk een korte tijdrit over één ronde op het parcours, om zich zo voor te stellen aan het publiek. Ook daarin was Vos de rapste. Ze kreeg Quinty Ton en Ellen van Dijk met zich mee op het erepodium.

Van Herk wint solo bij de mannen
Na afloop van de vrouwen kwamen ook de elite en belofte mannen nog in actie in Lekkerkerk. Ook in die wedstrijd lag het tempo hoog en het bleek vrijwel onmogelijk om aan het peloton te ontsnappen. Enkele ronden voor het einde lukte dat Bram van Herk en Luuk Schuurmans alsnog. In de slotronde schudde Van Herk ook zijn medevluchter af, waarna hij solo won, met een lichte voorsprong. De derde plaats ging naar oud-prof Coen Vermeltfoort, die de sprint van het peloton wist te winnen.

Klik hier voor de uitslag van de vrouwen
Klik hier voor de uitslag van de elite/belofte mannen
Klik hier voor de uitslag van de amateurs mannen