Janneke Ensing wint 57e Ronde van Lekkerkerk

De 57e editie van de Ronde van Lekkerkerk is gewonnen door Janneke Ensing. Op Hemelvaartsdag versloeg ze Natalie van Gogh en Claudia Jongerius, door bij het ingaan van de slotronde weg te rijden bij dat duo en solo aan te komen bij de finish. Ensing reed in Lekkerkerk haar eerste wedstrijd in het tenue van haar nieuwe ploeg WNT – Rotor Pro Cycling en was dus direct succesvol. De vrouwen vormden in de Ronde van Lekkerkerk het hoofdprogramma. Voorafgaand aan het criterium reden tien rensters al een criterium, waarbij Amy Pieters won voor Lorena Wiebes en Karlijn Swinkels.

In het sterkst bezette vrouwencriterium van Nederland werd veel aangevallen. Een aanval van Van Gogh bleek succesvol. De renster van Biehler Pro Cycling zag clubrenster Claudia Jongerius aansluiten en even later ook Ensing. In de finale probeerde de wielrenster uit het Drentse Gieten enkele keren zonder succes weg te rijden en ook Jongerius deed nog een poging. Met nog één ronde te gaan slaagde Ensing toch met een ultieme aanval en reed ze naar de winst. Lorena Wiebes won met overmacht de sprint van het peloton.

“Op een gegeven moment was Natalie weg en die moet je niet laten gaan”, keek Ensing na afloop terug op de koers. “Toen heb ik gewacht tot het gat iets kleiner was en ben ik gesprongen.” Ensing reed ook voor de eerste keer met Kirsten Wild als ploeggenote. “Met Kirsten had ik een ploeggenote achter me rijden. Zij kon het natuurlijk afmaken in de sprint als ze terugkwamen. We voelden elkaar ook al goed aan in de koers, waarbij ik in het drie ronden klassement steeds de sprint voor haar aan heb getrokken. Dat ging goed en verder hebben we om en om aangevallen.”

‘Altijd gezellig en druk’
Het was uiteindelijk Ensing zelf die dus mee was in de beslissende aanval. “Ik dacht, ik maak de koers gewoon hard”, zo vertelt ze. Daarbij is de Drentse renster lovend over de wedstrijd, waarvoor de publieke belangstelling ontzettend groot was. “Ik heb hier al een paar keer eerder gereden. Het is hier altijd heel gezellig en druk. Dat is gewoon erg leuk. Dan is dit wel een criterium, maar winnen is winnen. En ze hebben hier in Lekkerkerk een heel sterk deelnemersveld, dus ik ben absoluut blij met deze overwinning.”

Pieters toch op hoogste trede podium
Na twee jaar op rij met de winst aan de haal te zijn gegaan, won Amy Pieters ditmaal niet het criterium in Lekkerkerk. Toch mocht de renster uit Zwanenburg op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. Voorafgaand aan het criterium reden tien rensters namelijk een tijdrit over één ronde over het parcours, om zich zo ook voor te stellen aan het publiek. Daarbij was Pieters net iets sneller dan Lorena Wiebes, terwijl oud-wereldkampioene tijdrijden bij de junioren Karlijn Swinkels derde werd.

Schouten pakt zege in ‘thuiswedstrijd’
Ook de elite/beloften mannen reden in de Ronde van Lekkerkerk een koers. Daarin ging de zege naar Remco Schouten uit Ammerstol. Die won daarmee ook min of meer een thuiswedstrijd. Schouten zat in de finale in een kopgroep van tien renners, sprong weg en won de koers voor Wouter Been. Eerder op de dag kwamen ook de amateurs mannen al in actie. Die koers eindigde in een massasprint, waarin Arian Oosthoek uit Rotterdam de snelste was.

Foto: Onder grote publieke belangstelling rijdt Janneke Ensing naar de winst